torsdag 15 april 2010

Inlämningsfrågor

1. Vad är skillnaden på frames (bildruta) och keyframes (nyckelbildruta)?
Om du vill att någonting ska hända i din animation måste du skapa en keyframe. För varje förändring skapar du en ny keyframe. Frames är de rutor som ligger mellan olika keyframes för att bestämma hur lång animationen ska vara.

2. Vad gör kodsnutten "stop();"?
Kodsnutten skriver man i script-lagret för att säga till animationen att stå still vid en specifik keyframe. Om koden inte finns kommer Flash automatiskt att gå vidare till nästa keyframe.

3. Vad är ett instansnamn och vad används instansnamn till?

Ett instansnamn är ett unikt namn du ger ett objekt. Detta gör man för att kunna referera till just det objektet i actions.

4. Vad är skillnaden på .fla och .swf?
När du jobbar med en fil i Flash sparas den som .fla. Detta är en arbetsfil som du använder när du vill ändra någonting i din animation. När du sedan är nöjd med din fina skapelse trycker du ”command + enter”. Då skapas en .swf-fil som är den fil som du sedan kan lägga upp på internet.

5. När använder man shape tween?
Shape tween använder man mellan två keyframes på ett objekt för att skapa en övergångseffekt.

6. När använder man motion tween?
Motion tween fungerar likt shape tween som en övergångseffekt. Skillnaden är att motion tween istället används på movie-clip.

7. Vad använder man mask-lager till?
Ett mask-lager använder man när man vill dölja en del av ytan på scenen. Den fungerar som en osynlig ram skalar bort det av animationerna du inte vill ska synas.

8. I laboration 4 använde vi ett movieclip som vi döpte till target_mc, vad är syftet med target_mc?
target_mc är ett tomt movieclip vi skapade för att fungera som en referenspunkt för de olika animationerna. Dess x- och y-koordinater bestämmer var filmerna ska visas.

9. I inlämningsuppgiften gjorde vi en pop-up ruta som vi skapade i en egen fil, "popup.fla", där scenen var lika stor som våran scen i "index.fla", varför var pop-up rutans scen lika stor som index-filens scen och inte 550x400 som våra animationer?
För att vara säker på att pop-up-rutan hamnar centrerat på skärmen. Eftersom att bakgrunden är genomskinlig störs inte resten av indexfilen av popup-filens bakgrund.

Inga kommentarer: